RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Almás rácsos sütemény omlós pitetésztával
0
január 08, / Közzétéve Recept

Almás rácsos sütemény omlós pitetésztával

Augusztus végén, szeptember elején csak úgy potyognak az almák a fáról. Egyik kedvenc receptem ez a rácsos almás pite, melynek isteni omlós tésztája van. A mennyiségeket “érezni kell” miközben gyúrjuk a tésztát, egy kis liszt lehet hogy még kelleni fog, de az itt leírt hozzávalók jó kiindulási alapot adnak, sokat tesztelgettem.

Rácsos almás omlós pitetésztával

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 1 kocka margarin (250 g)
  • 3 tojássárgája (ebből 1 a kenéshez)
  • 2 dl tejföl
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só /ízlés szerint, csak ki ne maradjon

Töltelékhez:

  • 1,5 kg lereszelt alma
  • 15 dkg porcukor (függ az alma édességétől)
  • fahéj ízlés szerint
  • fél citrom leve
  • (dió, ha van)

Először megmossuk az almákat, kivágjuk a hibás részeket és a csumát. Én négybe szoktam vágni, aztán reszelem. Amikor megvagyunk, ráfacsarjuk a citromot, jól átforgatjuk és félrerakjuk. Nem állok neki egyből párolni, mert így tud levet ereszteni magától és sokkal kevesebbet kell majd a tűzön hevíteni. Jöhet a tészta előkészítése!

Nem baj, ha szoba-hőmérsékletűek a hozzávalók. A sütőport elkeverem a liszttel, belemorzsolom a margarint és hozzáteszem a 2 tojás sárgáját is. Egy-két csipet sót szórok rá, majd beleöntök 2 dl tejfölt. A masszát jól elkeverem, néhány kemény perc alatt homogén állagú, gyönyörű tésztát gyúrok belőle. Igen, ilyenkor jól jönne a robotgép… Amikor megvagyunk, félrerakjuk egy negyed-fél órára pihenni. Közben levet eresztett a reszelt almánk. Ez a meló jutalom része, 100% friss almalé: a háziasszony ajándéka.

Miután szomjunkat oltottuk, felrakjuk párolni az almát: lassú tűzön, kevergetve, figyelve rá, nehogy odaégjen. Fahéjjal ízesítsük. Nem kell túlpárolni, pépesre, csak egy kicsit rottyanjon meg. Mikor megvagyunk, tegyük az ablakba lehűteni, forrón nem rakhatjuk a tésztára.

Miközben hűl az almatöltelékünk, elővesszük a sodrófát és a deszkát, elvágjuk a tésztacipónkat 2/3-ad arányban: nagyobbik lesz az alja, ebből ujjnyi vastagságú tésztát gyúrunk és a tepsinkre méretezzük. Ha túl nagy, levágjuk a széleit. Amennyiben úgy érezzük, hogy a töltelék lédús maradt, egy kis zsemlemorzsát szórjunk a tésztára, mielőtt elegyengetjük rajta.

A maradék tészta 1/3-ada adja ki a lényeget: a rácsokat. Készítsük tetszésünknek megfelelően, majd tojássárgájával kenjük át alaposan, hogy szép legyen.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt aranybarnára sül, az illata jelzi az elkészültét, ekkor elzárjuk a gázt, kicsit kinyitjuk a sütő ajtaját és hagyjuk a melegen kihűlni, ha időnk engedi. Így lesz tökéletes a rácsos almás piténk!

Remélem nektek is 😉

Kulcsszavak: alma, gyümölcs, rácsos, sütemény

Ez is érdekes lehet

Bruschetta fokhagymával és extra szűz olívaolajjal
Bruschetta fokhagymával és extra szűz olívaolajjal
Grillezett fokhagymás csirke
EGYIK LEGJOBB GRILLEZETT CSIRKE RECEPT MÉZES FOKHAGYMÁS GRILLEZETT CSIRKE…
Ropogós héjú kenyér házilag – kenyér alaprecept

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP