RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 08, / Közzétéve Recept

A legfinomabb zöldségleves úgy, ahogy nagyanyáink készítették

A legfinomabb zöldségleves úgy, ahogy nagyanyáink készítették

Nagyon megörültem, amikor rábukkantam erre a zöldségleves receptre egy ősrégi szakácskönyvben és alig vártam, hogy kipróbálhassam. Elképesztően finom lett a zöldséglevesem, pont olyan, amilyenre vágytam!

Szeretem a ropogós zöldségek frissességét benne, a leves könnyűségét és a vajas galuska omlós, ízletes tésztáját.

Hozzávalók

  • Húsos sertéscsont 30 dkg
  • Sárgarépa 4 db
  • Petrezselyemgyökér (fehérrépa) 2 db
  • Petrezselyem (zöldje) 2-3 csokor
  • Zöldborsó 15 dkg
  • Kelkáposzta levelek 12 dkg
  • Zeller 5 dkg
  • Gomba 3 dkg
  • Liszt 7 dkg
  • Zsír, só
  • Vajas galuska (receptje itt)

Elkészítés

  1. Megpucoljuk a zöldségeket. Megmossuk a csontokat és egy nagy lábasba téve 1 db sárgarépával és egy fél petrezselyemgyökérrel 1,5 liter sós, hideg vízbe feltéve 2 órán át főzzük.
  2. Jó tudni: a húsleves főzésének alapszabályai!
  3. Közben a többi zöldséget apró kockákra, illetve hosszúkás csíkokra vágjuk. A fehér rántást is elkészíthetjük (zsír+liszt).
  4. A tűzhelyről levéve a levest, leszűrés előtt negyed órát hagyjuk állni, hogy teljesen leülepedjék. Ezután finomszálú szűrőn kanállal átszedve, óvatos mozdulatokkal szűrjük le.
  5. A leszűrt levest visszatesszük főni és a felszeletelt zöldségeket megfőzzük benne. A rántást belekeverjük apránként adagolva, folyamatosan kevergetve. 10 perig forraljuk, közben apróra vágjuk a petrezselyem zöldjét és a leveshez tesszük és a vajas galuskákat a levesbe főzzük.
  • Tweet
Kulcsszavak: leves, zöldségleves

Érdekes lehet még

A juh/birka/bárány/ürü részeinek felhasználása: melyik húsból mit főzzünk?
A juh/birka/bárány/ürü részeinek felhasználása: melyik húsból mit főzzünk?
diós csiga recept
Diós csiga recept régi szakácskönyvből
Vajas galuska elkészítése
Vajas galuska elkészítése

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP