Nagyon megörültem, amikor rábukkantam erre a zöldségleves receptre egy ősrégi szakácskönyvben és alig vártam, hogy kipróbálhassam. Elképesztően finom lett a zöldséglevesem, pont olyan, amilyenre vágytam!
Szeretem a ropogós zöldségek frissességét benne, a leves könnyűségét és a vajas galuska omlós, ízletes tésztáját.
Hozzávalók
- Húsos sertéscsont 30 dkg
- Sárgarépa 4 db
- Petrezselyemgyökér (fehérrépa) 2 db
- Petrezselyem (zöldje) 2-3 csokor
- Zöldborsó 15 dkg
- Kelkáposzta levelek 12 dkg
- Zeller 5 dkg
- Gomba 3 dkg
- Liszt 7 dkg
- Zsír, só
- Vajas galuska (receptje itt)
Elkészítés
- Megpucoljuk a zöldségeket. Megmossuk a csontokat és egy nagy lábasba téve 1 db sárgarépával és egy fél petrezselyemgyökérrel 1,5 liter sós, hideg vízbe feltéve 2 órán át főzzük.
- Jó tudni: a húsleves főzésének alapszabályai!
- Közben a többi zöldséget apró kockákra, illetve hosszúkás csíkokra vágjuk. A fehér rántást is elkészíthetjük (zsír+liszt).
A tűzhelyről levéve a levest, leszűrés előtt negyed órát hagyjuk állni, hogy teljesen leülepedjék. Ezután finomszálú szűrőn kanállal átszedve, óvatos mozdulatokkal szűrjük le.
- A leszűrt levest visszatesszük főni és a felszeletelt zöldségeket megfőzzük benne. A rántást belekeverjük apránként adagolva, folyamatosan kevergetve. 10 perig forraljuk, közben apróra vágjuk a petrezselyem zöldjét és a leveshez tesszük és a vajas galuskákat a levesbe főzzük.