RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Hagyományos töltött káposzta Gundel-módra
0
január 09, / Közzétéve Karácsony, Recept

Hagyományos töltött káposzta Gundel-módra

  • 100 g rizs
  • 10 g zsír
  • kevés só
  • 100 g vöröshagyma
  • 60 g zsír
  • 500 g sertés színhús
  • 120 g füstölt szalonna
  • 1 1/2 tojás
  • nagyon kevés só
  • fokhagyma, bors
  • kevés majoránna
  • 5 g fűszerpaprika
  • 1,20 kg savanyú káposzta
  • 6 nagyobb vagy 12 kisebb káposztalevél
  • 200 g füstölt oldalas
  • 6 g fűszerpaprika
  • fokhagyma, bors
  • 30 g zsír
  • 20 g liszt
  • 20 g vöröshagyma
  • késhegynyi fűszerpaprika
  • 10 g liszt, 3 dl tejföl
  1. A rizst felhevített zsírban elkeverjük, és csak annyi vízzel engedjük fel amennyi a rizs űrtartalma volt. Tehét 1 böre rizs esetén 1 bögre vízet teszünk a szokásos kétszerannyi helyett. Sóval, fedő alatt félpuhára pároljuk. A finomra vágott hagymát zsírban világosbarnára pirítjuk.
    A ledarált húshoz hozzátesszük a kihűlt rizst, a hagyma felét, a kis kockára vágott szalonnát, a tojást, a megadott fűszereket, s mindezt jól összegyúrjuk.
  2. A káposztát előkészítjük: nagyjából egyforma káposztaleveleken végighúzódó ér vastag részét levágjuk, hogy a levelek könnyen hajlíthatóak legyenek. Ezekre elosztjuk a tölteléket, ráhajtjuk a levél széleit és hengereket formálva, két végüket ujjunkkal kissé benyomjuk.
  3. A savanyú képoszta kétharmadát ezután egy lábasban szétterítjük, ráhelyezzük egy rétegben, egymás mellé a töltelékeket, majd befedjük a darabokra vágott füstölt oldalassal és a félretett aprókáposzta 1/3-ával. A fennmaradt hagymás zsírban elkeverjük a fűszerpaprikát, ráöntjük a káposztára és feleresztjük annyi vízzel vagy csontlével, hogy a káposztát majdnem ellepje. Kevés zúzott fokhagymával, borssal, fedő alatt, mérsékelt tűzön, levét idönként pótolva 1, 1,5 órán át pároljuk.
  4. Ezután a tölteléket másik edénybe szedjük át, és tálalásig melegen tartjuk. Az aprókáposztát zsírral, liszttel, hagymával és a fűszerpaprikából készült világos rántással besűrítjük, majd hozzáöntjük a kevés liszttel elkevert tejfölt és jól kiforraljuk, majd a töltelékeket ráhelyezve, esetleg kevés tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Kolozsvári töltött káposzta

Kolozsvári töltött káposzta

A recept kolbásszal, császárszalonnával és sertésbordával gazdagított változata. Ezért csak 6 tölteléket készítünk, de szalonna és füstölt oldalas nélkül, a fenti anyaghányadainak 80%-ából. Helyettük 200 g füstölt, húsos császárszalonnát főzünk a háposztába és 6 db 80 g-os debreceni kolbászt, utóbbiakat csak az utolsó negyedórában téve bele. Ha az aprókáposzta kész van, 6 db 80 g-os sertésbordát sütünk pirosra kevés forró zsírban. Tálaláskor nagy, ovális tálon előbb a káposztát rendezzük el, arra középen egy sorban a töltelékeket, mindegyikre egy szelet császárszalonnát, mellé az egyik oldalra 1-1 hosszában félbevágott kolbászt, másikoón 1-1 bordát.

Kulcsszavak: Gundel, karácsony, töltött káposzta, ünnepi fogás, ünnepi ogás

Ez is érdekes lehet

Egyszerű Trüffel Étcsokoládéval, Szilvalekvárral
Egyszerű Trüffel Étcsokoládéval, Szilvalekvárral
Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen
Zabkása banánnal, almával
Zabkása banánnal, almával

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP