RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Hagyományos töltött káposzta Gundel-módra
0
január 09, / Közzétéve Karácsony, Recept

Hagyományos töltött káposzta Gundel-módra

  • 100 g rizs
  • 10 g zsír
  • kevés só
  • 100 g vöröshagyma
  • 60 g zsír
  • 500 g sertés színhús
  • 120 g füstölt szalonna
  • 1 1/2 tojás
  • nagyon kevés só
  • fokhagyma, bors
  • kevés majoránna
  • 5 g fűszerpaprika
  • 1,20 kg savanyú káposzta
  • 6 nagyobb vagy 12 kisebb káposztalevél
  • 200 g füstölt oldalas
  • 6 g fűszerpaprika
  • fokhagyma, bors
  • 30 g zsír
  • 20 g liszt
  • 20 g vöröshagyma
  • késhegynyi fűszerpaprika
  • 10 g liszt, 3 dl tejföl
  1. A rizst felhevített zsírban elkeverjük, és csak annyi vízzel engedjük fel amennyi a rizs űrtartalma volt. Tehét 1 böre rizs esetén 1 bögre vízet teszünk a szokásos kétszerannyi helyett. Sóval, fedő alatt félpuhára pároljuk. A finomra vágott hagymát zsírban világosbarnára pirítjuk.
    A ledarált húshoz hozzátesszük a kihűlt rizst, a hagyma felét, a kis kockára vágott szalonnát, a tojást, a megadott fűszereket, s mindezt jól összegyúrjuk.
  2. A káposztát előkészítjük: nagyjából egyforma káposztaleveleken végighúzódó ér vastag részét levágjuk, hogy a levelek könnyen hajlíthatóak legyenek. Ezekre elosztjuk a tölteléket, ráhajtjuk a levél széleit és hengereket formálva, két végüket ujjunkkal kissé benyomjuk.
  3. A savanyú képoszta kétharmadát ezután egy lábasban szétterítjük, ráhelyezzük egy rétegben, egymás mellé a töltelékeket, majd befedjük a darabokra vágott füstölt oldalassal és a félretett aprókáposzta 1/3-ával. A fennmaradt hagymás zsírban elkeverjük a fűszerpaprikát, ráöntjük a káposztára és feleresztjük annyi vízzel vagy csontlével, hogy a káposztát majdnem ellepje. Kevés zúzott fokhagymával, borssal, fedő alatt, mérsékelt tűzön, levét idönként pótolva 1, 1,5 órán át pároljuk.
  4. Ezután a tölteléket másik edénybe szedjük át, és tálalásig melegen tartjuk. Az aprókáposztát zsírral, liszttel, hagymával és a fűszerpaprikából készült világos rántással besűrítjük, majd hozzáöntjük a kevés liszttel elkevert tejfölt és jól kiforraljuk, majd a töltelékeket ráhelyezve, esetleg kevés tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Kolozsvári töltött káposzta

Kolozsvári töltött káposzta

A recept kolbásszal, császárszalonnával és sertésbordával gazdagított változata. Ezért csak 6 tölteléket készítünk, de szalonna és füstölt oldalas nélkül, a fenti anyaghányadainak 80%-ából. Helyettük 200 g füstölt, húsos császárszalonnát főzünk a háposztába és 6 db 80 g-os debreceni kolbászt, utóbbiakat csak az utolsó negyedórában téve bele. Ha az aprókáposzta kész van, 6 db 80 g-os sertésbordát sütünk pirosra kevés forró zsírban. Tálaláskor nagy, ovális tálon előbb a káposztát rendezzük el, arra középen egy sorban a töltelékeket, mindegyikre egy szelet császárszalonnát, mellé az egyik oldalra 1-1 hosszában félbevágott kolbászt, másikoón 1-1 bordát.

Kulcsszavak: Gundel, karácsony, töltött káposzta, ünnepi fogás, ünnepi ogás

Ez is érdekes lehet

Spagetti all’Amatriciana az eredeti recept alapján
Spagetti all’Amatriciana az eredeti recept alapján
Recept keresése hozzávaló alapján
NAGYSZERŰ ÉTELEK EGYSZERŰEN ELKÉSZÍTVE LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE
Olasz tepsis burgonya
Olasz tepsis burgonya

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP