Milyen a jó szilvásgombóc?
Tésztája vékony, finom, könnyű és omlós!
Az nem jó, ha olyan, hogy mire a sok vastag tésztán áthatolva a szilváig érkeznék, már elmúlik az étvágyunk.
Hozzávalók
- Burgonya 1,5 kg
- Tojás 2 db
- Vaj 30 g
- Zsemlemorzsa 30 dkg
- Liszt 60 dkg
- Tejföl (opcionális)
- Szilva kb. 40 darab
- Só, cukor (ha van, kockacukor), porcukor, fahéj
Elkészítés
- A krumplikat héjában megfőzöm, megvárom míg kihűl, majd leszedem a héját. Kevés sót szórok rá aztán alaposan összetöröm krumplinyomóval.
- A kihűlt tört burgonyát összekeverem annyi liszttel, amennyit felvesz, a szobahőmérsékletű vajjal és hozzátörök 2 tojást is. Ezután alaposan meggyúrom a tésztát és kinyújtom kb. 2-3 mm vékonyra és felvágom kockákra a szilvák nagyságának megfelelően. Közben hallgatok valami jó kis zenét, mondjuk ezt:
Ezután felteszek főni egy jó nagy lábasban vizet (sokat).
A tészta kockák közepére helyezem a kimagozott szilvákat: mindegyik közepébe 1-1 kockacukrot és egy mokkáskanálnyi fahéjat teszek, majd a sarkaiknál fogva összecsomagolom és a 2 tenyerem között labdácskákat formálok belőlük, ügyelve hogy ne szakadjon át a tészta. Ha kilyukad, akkor foltozgassuk be őket, lyukasan ne tegyük fel a forró vízbe főni!
A maradék tésztából nudlikat készítek.
Forrásban lévő lobogó vízben főzzük ki a gombócokat, ügyelve rá, hogy ne főzzük túl. Közben zsemlemorzsát pirítok egy serpenyőben. Miután feljönnek a víz felszínére a gombócocskák még 3-4 perc és ki is szedhetjük: egyből tehetjük a pirított zsemlemorzsába, ahol jól meghempergetjük azokat. Aki édesen szereti, az szitáljon a morzsához porcukrot is, így sokkal finomabb lesz.
Én csak a mellé szoktam tejfölt tenni és azt szórom meg porcukorral 🙂
Jó étvágyat a mennyei szilvás gombócokhoz!