Ha karácsony, akkor a mézeskalács édes fűszeres illata lengje be konyhát. Ez a mézeskalács recept egyszerű, a sütemény sokáig eláll és nagyon finom.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 500 g vegyes virágméz
- 250 g porcukor
- 125 g vaj
- 30 g szódabikarbóna
- 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék (vagy opciósan: fahéj, ánizs, szegfűszeg, reszelt narancshéj)
- 3 db tojás
A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük. A mézet felmelegítjük maximum 40 fokra, felolvasztjuk benne a vajat, majd az így kapott masszát ráöntjük a lisztes keverékre.
Összedolgozzuk a tésztát, majd hozzáadjuk a tojásokat. Addig gyúrjuk, amíg összeáll, de még lágy, kézről nehezen leszedhető állagú. Ekkor egy jól záródó edényben, vagy fóliába csomagolva pihentetjük, minimum egy éjszakát – nem kell hűtőbe tenni. Másnap, sütés előtt nagyon alaposan átgyúrjuk. Addig dolgozunk vele, amíg egy enyhén fényes, tökéletesen sima tésztát kapunk. Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd és különböző formákat szaggatunk ki és előmegegített sütőben, sütőpapírra helyezve, kb. 170 C fokon, 8-10 perc alatt megsütjük.
Amint megsült, kivesszük a sütőből, megkenjük a tojásfehérjével és kihűtjük.
A díszítéshez:
Tojáshabbal díszítjük: 1 tojásfehérje, 10-15 dkg porcukor, egy amit keményre keverünk, nejlontasakba tesszük, csücskét levágjuk, és máris lehet vele írni. Ha a díszítésben ügyesebb, akkor nem kizárt, hogy ez lesz a karácsonyfadísz is.