A csontleves készítése nem ördöngösség, csupán néhány szabályt kell ismerni és betartani a főzés közben, hogy tiszta, aranyló levest kapjuk. Készíthetjük marha- vagy sertéscsontból is: csak legyen friss!
Jó tudni: a húsleves főzésének alapszabályai!
Egy finom leves megfázás ellen? A főleg növényi eredetű vitaminok, fitotápanyagok, illetve antioxidánsok erősítik az immunrendszert, megszüntetik a gyulladásokat, segítenek legyőzni a fertőzéseket. Ezek a jótékony összetevők a csontleves alapanyagaiban is bőségesen megtalálhatóak.
Mindenfajta alaplé tápláló, de a velőscsonttal készült leves még több, az egészségre gyakorolt pozitív hatással bír.
Hozzávalók
- Csont 80 dkg: marha/ sertés (húsos)csont /velőscsont
- Sárgarépa 15 dkg
- Petrezselyemgyökér (fehérrépa) 5 dkg
- Zeller 5 dkg
- Karalábé 5 dkg
- Kelkáposzta 5 dkg
- Hagyma 2 dkg
- Gomba 2 dkg
- Fokhagyma 2 gerezd
- Paradicsom, paprika 1-1 db
- Bors (egész) 1 g
- Só 2 dkg
- 5 dkg levestészta
Elkészítés
- Megmossuk a csontokat, majd feltesszük főni egy lábasban annyi hideg vízzel, hogy mind ellepje. Lassan forraljuk, hadd gyöngyözzön, közben a habot mindig leszedjük a tetejéről.
- Körülbelül 1-1,5 óra elteltével a megpucolt zöldségeket belerakjuk, fűszerezzük ízlés szerint és 2,5-3 órát főzzük lassú, egyenletes forrással.
- A tűzhelyről levéve a levest, leszűrés előtt negyed órát hagyjuk állni, hogy teljesen leülepedjék. Ezután finomszálú szűrőn kanállal átszedve, óvatos mozdulatokkal szűrjük le.
- A levestésztát külön, sós vízben megfőzzük. A megfőtt zöldséget és gombát vagy külön tálon szervírozzuk, vagy a leszűrt levesbe tesszük.