Nem csak szilveszterre dukál a korhelyleves, másnapos gyomorra mindig kiváló!
Télen a savanyúkáposzta fontos (és olcsó) C-vitamin forrás valamint tejsavtartalma segíti helyreállítni a stressz, helytelen táplálkozás, hasmenéssel járó fertőzések, gyógyszerek, az antibiotikum-kúrák miatt felborult bélflóra egyensúlyát.
- Előkészületi idő: 10 perc
- Főzés: 45 perc
- Kész: 55 perc alatt
Hozzávalók
- Szalonna, kolbász
- Vöröshagyma – 1 nagy fej
- Zsír 5 dkg vagy olaj a rántáshoz
- Savanyúkáposzta 50 dkg
- Fokhagyma 2 gerezd
- Tejföl 175 dkg
- Fél citrom leve
- Pirospaprika 1 g
- Babérlevél 3 db
- Só, bors
Elkészítés
- Először elkészítem a rántást, mindig ezzel kezdem, ha rántani kell. Egy kis edényben 3 evőkanál lisztet pirítok zsemleszínűre annyi olajban, ami ellepi: ne legyen se túl folyós, se túl száraz.
- Amikor elkészült (1-2 perc) félreteszem. Mindig hidegen keverem a forró leveshez.
- A szalonnát és az apróra vágott hagymát egy csepp olajjal elkezdjük pirítani – ha a szalonnánk nem elég zsíros, hogy azon pirítsuk. Kell a zsiradék, mivel hozzárakunk körülbelül 2 mokkáskanál pirospaprikát is. Jól elkeverjük, nem szabad, hogy leégjen a paprika, mert akkor keserű lesz. Hozzáöntünk nem több, mint 1 dl vizet is, le ne kapja a láng, míg elővesszük a káposztát.
- Amennyiben nem friss, szagosabb a savanyúkáposztánk, célszerű egyszer átmosni a folyó víz alatt, majd jól kicsavarni mielőtt a fazékba tesszük az előkészített alapunkra. Ha friss és amúgy is savanyúan szeretjük a korhelylevest, akkor nem szükséges. A fazékban felengedjük vízzel – lepje el bőven, hiszen még rántás is kerül majd bele, nem főzeléket készítünk.
- Sózzuk, teszünk hozzá borsot, babérlevelet és 2 gerezd fokhagymát nyomunk bele. Ha van otthon szalonnabőrke, maradék sonkadarab, vagy valamilyen füstölt áru, dobjuk bele, még finomabb lesz tőle. Lassú-közepes lángon egyenletes forralással főzzük puhára a belevalókat körülbelül 40 perc alatt. Ha száraz a kolbászunk, akkor rántás előtt, ha friss, akkor rántás után kerül bele.
- Mikor megfőtt a levesünk berántjuk, hozzátesszük a jól elkevert tejfölt és citromlével ízesítjük. Közben kóstolgatjuk és saját ízlésünkre formáljuk. Mikor már tökéletes és a berántás óta forrt 10 percet, elzárhatjuk.
Jó étvágyat! Kész a korhelyleves.