Ha frissen lövésből vettük az őzhúst körülbelül egy hétig még a bőrében pihentetjük, hogy a húsa megpuhuljon.
Ha a hús öreg, páclében áztatjuk még 1-2 napig, mely a rostjait puhítja.
Jó tudni: Vadételek elkészítése és pácolása
Hozzávalók 6 személyre
- Őzhús (vegyesen) 50 dkg
- Füstölt szalonna 15 dkg
- Hagyma 2 fej
- Zöldbab 20 dkg
- Burgonya 20 dkg
- Sárgarépa 20 dkg
- Tejföl 3 dl
- Liszt 2 evőkanál
- Babérlevél 2 db
- Pirospaprika 2 evőkanál
- Petrezselyem 1 csokor
- Só, őrölt bors, majoránna
Elkészítés
- Az apróra vágott szalonna zsiradékján megpirítjuk a felszeletelt hagymát. Kicsit pirítjuk, majd az 1 kanál pirospaprikával hozzáadjuk a kis darabokra vágott húst. Pörköltöt alapot készítünk. Vigyázunk, nehogy a paprika leégjen, mert akkor keserű lesz. Végül felengedjük a hideg vízzel, ízesítjük sóval, őrölt borssal, majorannával, apróra vágott petrezselyemmel.
- Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a burgonyát apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk. Miután a hús már majdnem puha, a zöldségeket beletesszük.
- Simára eldolgozzuk a lisztet a tejfölben, 1 merőkanál főzőlével higítjuk, a leveshez öntjük, sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk.