Igazi klasszikus! Rántott ponty franciasalátával. Elkészítése könnyű, a siker garantált!
Először készítsük el a franciasalátát köretnek. Ehhez a következőkre lesz szükségünk:
Franciasaláta hozzávalók:
- 1 kg franciasaláta-mixhez
- egy üvegnyi kisebb savanyú uborka (8 cm-es)
- 1 db alma
- 200 g majonéz
- 375 g tejföl
- 3 ek mustár
- 2 ek porcukor
- só, fehér bors
- vaj vagy egyéb zsíradék a pirításhoz
Franciasaláta elkészítése
A franciasaláta-mixet serpenyőben felhevített vajon 4-5 percig pirítjuk. Miután megpuhultak a zöldségek, egy nagy keverőtálba öntjük. Az uborkát felkarikázzuk, az almát felkockázzuk, és a mixhez adjuk.
Elkészítjük egy másik tálba a franciasaláta lényegét: majonézt, tejfölt, mustárt és a savanyúuborka levét, alaposan elkeverjük, aztán szórjuk bele egy kis porcukrot, sózzuk-borsozzuk, az egészet összekeverjük aztán a mixbe forgatjuk. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a rántott pontyot.
Rántott ponty elkészítése
Fő hozzávaló: fejenként 1-2 szelet pontypatkó
Prézlihez:
- 15 dkg liszt
- 3 tojás felverve
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- olaj a kisütéséhez
- só
A pontypatkókat megmossuk, megtisztítjuk, aztán megtöröljük és besózzuk. Ezután panírozhatjuk: lisztbe, majd a felvert tojásba forgatjuk, aztán a zsemlemorzsába hempergetjük. A tojásba is lehet verni egy csipet sót, ízesebb lesz a prézli.
Az olajat felhevítjük, forró olajban kb. 5 perc alatt szép aranybarnára sütjük benne a bepanírozott patkókat. Süssük át alaposan, mindkét oldalát majd egy konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges olajat.
A korábban elkészített és lehűtött franciasaláta ágyon tálaljuk. Ecetes burgonyasalátával is kiváló!