Márton napi sült libacomb, kacsacomb elkészítése párolt lilakáposztával, krumplipürével. Nem csak Márton-napra kiváló fogás! A sült kacsa illetve libacomb hagyományos kísérője a krumplipüré és a párolt káposzta.
Hozzávalók:
- 4-6 libacomb| kacsacomb
- 8 gerezd fokhagyma
- 6 fej vöröshagyma
- só, bors, cukor, köménymag, ecet
- 2 kg lilakáposzta
- 2 evőkanál libazsír
- A kacsa|libacombokat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk állni legalább fél órán át.
- Előmelegítjük a sütőt. Tepsibe helyezzük a kacsa|libacombokat a bőrös felükkel lefelé helyezve, mellé rakunk 4 fej hagymát és a fokhagymát is. Ráöntünk 3-4 dl vizet, és alufóliával lefedve betoljuk a forró sütőbe. 1,5 órán át pároljuk.
- Közben előkészítjük a párolt lilakáposztát.
- A lilakáposztát legyaluljuk, besózva állni hagyjuk. Tegyük fel a zsiradékot olvadni egy nagyobb serpenyőbe, majd jöhet hozzá a cukor és lebarnítjuk, karamellizáljuk 2-3 perc alatt. Tegyük hozzá a vöröshagymát és pirítsuk tovább. Fél perc elteltével mehet is hozzá a káposzta. Nem szükséges teljesen kicsavarni a lila káposztát. Szórunk rá ízlés szerint borsot, köménymagot. Kóstolgassuk. Fűszerezés és alapos összekeverés után kezdődhet a párolás fedő alatt.
- 30 perc után jöhet a párolt lilakáposztához az ecet. Egy kis fedő nélküli pirítás után pár percig süssük, majd a tűzhelyről levéve, a fedőt visszarakva várhatjuk vele a tálalást.
- 1,5-2 óra leteltével levesszük az alufóliát a sistergő kacsa|liba combokról, megfordítjuk, és 190 fokon még 20 percig sütjük. Rápirítunk a bőrére, így lesz piros és finom ropogós.
- Köretnek krumplipürét készítünk.