A zabpehely és az alma rendszeres fogyasztása nagyon jó hatással van az egészség megőrzésére. Jelen sorokban nem kezdem el sorolni a számtalan egészségre gyakorolt hatásukat (rengeteg van!!!).
Mivel azonban a kereskedelemben kapható müzlikeverékek az egészséges alkotóelemek mellett nagyon sok cukrot és zsírt is tartalmaznak, ezért inkább a tiszta zabpelyhet választom, és otthon elkészítem magamnak a számomra legmegfelelőbb változatot. Az egyik ez az almás-zabpelyhes sütemény. Szeptembertől október végéig nagy sláger ez a finomság, mikor a kertemben potyognak az almafáról az almák..
Még valami…
Készíthetjük meggyel is alma helyett! A meggynek május-júniusban épp szezonja van!Előkészületi idő: 5 percSütés: 20-25 percKész: 30 perc alatt
Alap hozzávalók (ízlés szerint) egy formához
- Alma 5-6 db lereszelve
- Zabpehely (lehet apró vagy nagyobb szemű) ~30 dkg
- Fahéj, 1 teáskanálnyi
- Vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
Opcionális
- Olívaolaj 1 evőkanálnyi a sütéshez
- Cukor, ha édesen szeretjük (ez lehet méz is) 1 púpos evőkanállal, 1,5 dkg
- Mazsola
- Citromlé (az alma barnulását megakadályozza)
- Kis csipet só (ha cukrot is raktunk bele)
Elkészítés
- Én általában csak az alap hozzávalókból készítem el ezt a zabpelyhes-almás süteményt, néha löttyintek hozzá egy kis olívaolajat. Így cukormentesen egyáltalán nincsen bűntudatom, ha amint elkészül, egyből megeszem a felét 🙂 (vagy az egészet…). Tehát először lereszelem az almát héjastól, csak a csumáját hagyom ki, majd hozzáadom a zabpelyhet és a fahéjat ízlés szerint. Korábban cukorral készítettem, ekkor egy kis citromlevet és sót is tettem bele, hogy jobban kihangsúlyozzam az ízeket. Ha először készítjük ezt a süteményt, érdemes valamilyen édesítővel, mert úgy azért finomabb 🙂 utána persze fokozatosan elhagyhatjuk az egészséges táplálkozás jegyében..
- A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. Közben kivajazom a kiválasztott formát és zsemlemorzsával megszórom. Így biztosan nem fog beleragadni a sütemény. Fakanállal jól belelapítom az összekevert masszát a formába. Ez azért kell, mert nem használtunk kötőanyagot: tojást, sütőport… mint más hasonló recept, én csak megnyomkodom, hogy ne essen szét – és így nem fog! Néhány szelet almát a tetejére vágtam díszítésként, ahogy a képen is látszik. Itt ismét lehet bűnözni: egy kis cukrot szórni az almaszeletekre, mennyei lesz.
- Miután betoltam a sütőbe, 25 percig sütöm 180 °C-on és az isteni almás-fahéjas illata már jelezni fogja az elkészültét.
Jó étvágyat hozzá, remélem ízlik!