Almás-zabpelyhes süti

A zabpehely és az alma rendszeres fogyasztása nagyon jó hatással van az egészség megőrzésére. Jelen sorokban nem kezdem el sorolni a számtalan egészségre gyakorolt hatásukat (rengeteg van!!!).

Mivel azonban a kereskedelemben kapható müzlikeverékek az egészséges alkotóelemek mellett nagyon sok cukrot és zsírt is tartalmaznak, ezért inkább a tiszta zabpelyhet választom, és otthon elkészítem magamnak a számomra legmegfelelőbb változatot. Az egyik ez az almás-zabpelyhes sütemény. Szeptembertől október végéig nagy sláger ez a finomság, mikor a kertemben potyognak az almafáról az almák..

Még valami…

Készíthetjük meggyel is alma helyett! A meggynek május-júniusban épp szezonja van!

Előkészületi idő: 5 perc
Sütés: 20-25 perc
Kész: 30 perc alatt
 

Alap hozzávalók (ízlés szerint) egy formához

  • Alma 5-6 db lereszelve
  • Zabpehely (lehet apró vagy nagyobb szemű) ~30 dkg
  • Fahéj, 1 teáskanálnyi
  • Vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

Opcionális

  • Olívaolaj 1 evőkanálnyi a sütéshez
  • Cukor, ha édesen szeretjük (ez lehet méz is) 1 púpos evőkanállal, 1,5 dkg
  • Citromlé (az alma barnulását megakadályozza)
  • Kis csipet só (ha cukrot is raktunk bele)

Elkészítés

1Én általában csak az alap hozzávalókból készítem el ezt a zabpelyhes-almás süteményt, néha löttyintek hozzá egy kis olívaolajat. Így cukormentesen egyáltalán nincsen bűntudatom, ha amint elkészül, egyből megeszem a felét 🙂 (vagy az egészet…). Tehát először lereszelem az almát héjastól, csak a csumáját hagyom ki, majd hozzáadom a zabpelyhet és a fahéjat ízlés szerint. Korábban cukorral készítettem, ekkor egy kis citromlevet és sót is tettem bele, hogy jobban kihangsúlyozzam az ízeket. Ha először készítjük ezt a süteményt, érdemes valamilyen édesítővel, mert úgy azért finomabb 🙂 utána persze fokozatosan elhagyhatjuk az egészséges táplálkozás jegyében..

2A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. Közben kivajazom a kiválasztott formát és zsemlemorzsával megszórom. Így biztosan nem fog beleragadni a sütemény. Fakanállal jól belelapítom az összekevert masszát a formába. Ez azért kell, mert nem használtunk kötőanyagot: tojást, sütőport… mint más hasonló recept, én csak megnyomkodom, hogy ne essen szét – és így nem fog! Néhány szelet almát a tetejére vágtam díszítésként, ahogy a képen is látszik. Itt ismét lehet bűnözni: egy kis cukrot szórni az almaszeletekre, mennyei lesz.

Miután betoltam a sütőbe, 25 percig sütöm 180 °C-on és az isteni almás-fahéjas illata már jelezni fogja az elkészültét.

Jó étvágyat hozzá, remélem ízlik!

Almás-zabpelyhes sütemény
5 (100%) 1 vote

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..