Áprilisban végre megjelennek a tavaszi friss zöldségek gyümölcsök korai termései, ezáltal a télinél jóval változatosabb étrendet alakíthatunk ki.
A citrusféléket valamint az almát még mindig érdemes megvenni, de végre megjelenik a piacokon és az utak mentén a friss hazai eper is. Kiváló szomjoltó, remek fogyókúra esetén, valamint vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában, fokozza a méregtelenítési folyamatot.
Az epernek számos jótékony hatása van: frissítő, élénkítő, vizelethajtó és tisztító hatású (vesebántalmak esetén kiváló), tele van antioxidánsokkal, segít feltölteni szervezetünket természetes vitaminokkal és ásványi anyagokkal (C-vitamin, foszfor, kálium, kálcium, vas…). Csekély kalóriatartalmuknak köszönhetően kiváló táplálék azok számára is, akik a nyári vonalaikon már most, áprilisban karcsúsítanának. Vigyázni kell azonban az eperrel az ételérzékenyeknek, mert Az eper nagy mennyiségű hisztamint tartalmaz, akárcsak a paradicsom, a padlizsán, a kivi, a spenót vagy az ananász. Oldja a máj zsírlerakódását, jó hatást fejt ki a májgyulladásban szenvedő betegek szervezetében. Kevesen tudják az eperről, hogy több benne a C-vitamin, mint a narancsban vagy a citromban. Készítenél egy kis eperszorbetet? Itt a recept hozzá: Eper szorbet/sorbet készítése házilag, fagylaltgép nélkül
Zöldségek tekintetében végre megjelenik a bab és friss borsó is kapható! Kiváló alapanyagai például a tavaszi friss zöldséglevesnek: a zsenge borsó és a friss petrezselyem ízlelőbimbókat robbantó hatást kelt.
Tavasszal a hangsúly a zsenge, leveles zöldségeken van, amelyek jellemzően ebben az évszakban teremnek. A zöldellő tavaszt a ragyogó és üde zöldségek képviselik, ilyen a spenót, a római saláta, a snidling, a zöldhagyma, a friss petrezselyem és a bazsalikom.
A spárga, brokkoli, bab, borsó, cukkini és társai kiváló rizottó alapanyagok is: egyszerű, tápláló és egészséges fogások készíthetőek belőlük.
A friss tavaszi fejes salátát se felejtsük el, amit egy kis sós-cukros-ecetes lével a felemelő tojásos nokedlivel fogyaszthatunk vagy éppen más zöldségekkel felaprítva, salátaöntettel köretként is megállja a helyét.
A retek gazdag C-vitaminban, vasban, magnéziumban és káliumban. Általános tisztító és nyugtató hatású. A téli fekete retek erősebb hatású, mint a hónapos retek. A retekre igaz a mondás, hogy “reggel méreg, délben étek, este orvosság”. A retek felhasználásakor a piros külső héját ne hámozzuk le, mert sok hatóanyag van benne. Felfúvódást oszlat, vizelethajtó, májtisztító, gyomorra, hólyagra kitűnő hatással van.
A spenót a szervezetet tisztítja és erősíti, de csak a frissen szedett. A spenót kiváló klorofill forrás. Sok A-vitamint, különféle B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, nátriumot, foszfort és nyomelemeket tartalmaz. Tisztító és erősítő hatása serkenti, élénkíti a májműködést, az epehólyag, a vastagbél működését, a vér- és nyirokkeringést. A spenótlének enyhe hashajtó hatása is van. Erősíti a fogínyt. Oxálsav tartalma terheli az anyagcserét, ezért csak módjával fogyasszuk! Spenót (fagyasztott, mirelit parajból)