Hisztaminintolerancia: minden, amit tudnod kell a felismeréséről, kezeléséről

Hisztaminintolerancia allergia – vagy mégsem?

Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés? Kiütés, viszketés, fejfájás, rossz közérzet? Létezik egy tünetcsoport, amely valójában „népbetegség”, mégis rendszeresen félrekezelnek. Ez igazából nem is betegség, hanem leginkább a nem megfelelő táplálkozás következménye.

Hisztaminintolerancia, avagy hisztaminérzékenység

A hisztaminintolerancia (más néven hisztaminózis) egy specifikus; magas hisztamintartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. Az intolerancia – a táplálékallergiával ellentétben – nem jár immunreakcióval, de mindig reprodukálható (előidézhető).

A hisztaminérzékenység oka az elégtelen enzimtermelés (DAO = diamino-oxidáz enzim), a tüneteket pedig a hisztamin nem megfelelő lebomlása és felszaporodása okozza.

Mi a hisztamin?

Hisztamint maga a szervezet is termel, de élelmiszereink is tartalmazzák. Idegi vivőanyagként, ún. neurotranszmitterként funkcionál a szervezetben. Főként az immunfolyamatokban van nagy szerepe; allergiás reakciók, gyulladásos folyamatok során szabadul fel és a tünetek kialakulásáért felelős.

A hisztaminérzékenység tünetei

  • Kisebb hasi görcsök, feszülés, puffadás, emésztőrendszeri diszkomfort érzés.
  • Fejfájás, migrénszerű tünetek (frontokhoz nem köthető).
  • Orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, torok irritáció, asztmatikus tünetek, egyéb allergiaszerű tünetek (szezontól, diétától függetlenül).
  • Bőrkiütés, viszketés, ekcémás tünetek, pattanások.
  • Étkezés után jelentkező indokolatlan fáradtság, ingerlékenység, idegrendszeri problémák (pánik tünetek, gyerekeknél túlmozgás “hiperaktivitás”).
  • Hányinger, émelygés, étvágytalanság.
  • Szédülés, hőhullámok, rossz közérzet.
  • Időnkénti, váltakozó székrekedés, vagy hasmenés.
  • Alhasi diszkomfort érzés, menstruációs fájdalmak.
  • Indokolatlan vérnyomás emelkedés, vérnyomás ingadozás, szapora szívverés (főleg étkezés után).
  • Vándorló, enyhe ízületi fájdalmak, duzzanatok, időszakos ödémák.
  • Felhalmozódás a zsírszövetekben és a bőr alatti kötőszövetekben, fogyási képtelenség.

Bizonyos gyógyszerek gátolhatják a DAO enzim működését, illetve hisztamin-felszabadítóként viselkednek. Mindig jelezze kezelőorvosának, ha hisztaminózisban szenved! Ilyen gyógyszerek lehetnek az izomlazítók, fájdalomcsillapítóok (pl. nem-szteroid gyulladásgátlók, acetil- szalicilsav, morfium), vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok, köptetük (acetil-cisztein, ambroxol).

A hisztaminérzékenység kezelése

Orvos által igazolt hisztaminintolerancia esetén az egyéni tolerancia függvényében hisztaminszegény, illetve -mentes diétára van szükség. A diétán túl gyógyszeres kezelésre is lehetőség van, mely antihisztamin-tartalmú, illetve diamino-oxidáz enzim-tartalmú készítmény alkalmazását jelenti.

A megoldás a megfelelő táplálkozás!

Hisztaminintolerancia étrendi kezelése

A tüneteket kiváltó magas hisztamintartalmú, illetve hisztamin-felszabadulást fokozó és/vagy -lebontást gátló élelmiszerek, ételek, italok elhagyása (minimálisra csökkentése) az étrendben. Az egyéni toleranciát mindig figyelembe kell venni az étrend kialakítása során! További fontos tényező a megfelelő vásárlási, élelmiszertárolási és konyhatechnológiai eljárások megismerése, betartása.

Az intolerancia az emésztőrendszer jelzése, immunválasz. A hisztamin fontos szerepet vállal a szervezet védekező rendszerében, az immunrendszer hatékony működésében, az idegen anyagokkal szembeni védekezésben és  az allergiás reakciók létrejöttében. A hisztamin jelez az immunrendszernek, ha kórokozó, vagy idegen fehérje kerül a véráramba. A magas hisztamin azonban túlérzékenységet (túlreagálást) és hosszabb távon allergiát is okozhat, – vagyis a túl sok hisztamin miatt olyanokra is jelez – és reagál – a szervezet, amire nem kellene.

Minden fehérje lebomlásakor keletkezik hisztamin, de a legtöbb problémát okozó anyagok a következők lehetnek.

Kerülendő élelmiszerek, ételek

MAGAS HISZTAMINTARTALMÚ ÉLELMISZEREK

gabonaipari termékek: búzacsíra, hántolatlan hajdina, nem friss pékáru, élesztős pékáru

tej, tejtermékek, növényi tejek: nyers (nem hőkezelt) tej hosszan érlelt és kemény sajtok (pl. ementáli, gouda, brie, camambert, roquefort, parmezán, cheddar) sajtkészítmények (pl. tömlős sajt) szójatej

tojás: tojásfehérje

hús, húskészítmények: minden „nem friss”, nem azonnal felhasznált hús, pácolt, füstölt húsok, sonka-, kolbászfélék és felvágottak, szárított húsok, belsőségek

halak, tengeri élőlények: füstölt halak, halkonzervek, halkészítmények, hűtött halak (a frissen fogott, fogyasztott általában nem okoznak problémát) rákok, kagylók, egyéb tengeri gerinctelenek

olajos magvak: dió, kesudió, napraforgómag

zsiradékok: dióolaj, mákolaj, földimogyoróolaj, napraforgóolaj kizárólagos, bőséges használata

gyümölcsök: ananász, avokádó, banán, guava, Sharon fruit (datolyaszilva), kivi, papaya

italok: alkoholok, feketetea, roobios tea, kakaós italok

zöldségek: hüvelyesek (babfélék, szója, lencsefélék) padlizsán, savanyú káposzta, savanyúság gombafélék, chilipaprika

egyéb: maláta, édesgyökér, bors, általános ecet, borecet, balzsamecet, almaecet, bolti fűszerkeverékek és húsleveskocka, ketchup, sűrített paradicsom, mustár(mag), szójakészítmények (pl. szójaszósz, tofu), konzervek és készételek, fahéj, szegfűszeg, chili

HISZTAMIN-FELSZABADULÁST FOKOZÓ ÉS/VAGY –LEBONTÁST GÁTLÓ ÉLELMISZEREK

olajos magvak: földimogyoró, mák

zöldségek: paradicsom, spenót, hagymafélék

gyümölcsök: citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, klementin, grapefruit, lime), eper

italok: paradicsomlé, citruslevek (pl. narancslé, limonádé), energiaitalok

egyéb: kakaó(por), csokoládé, benzoátok, szulfitok, nitritek, glutamát, színezékek, húsleves, zselatin, élesztő (kelesztés során keletkezhet hisztamin)

Fogyasztható élelmiszerek, ételek hisztaminintolerancia esetén

gabonaipari termékek: (főként teljes kiőrlésű) búza-, tönkölybúza-, rozsliszt és abból készült termékek (érdemes nem tartós, élesztőmentes pékárut választani) Abonett, puffasztott rizs- és búzaszelet búzadara, durumtészta, egész búza-, zab-, rozs-, árpaszem zabpehely, rozspehely, árpapehely, (barna) rizs, kukorica-, rizs-, zabliszt és abból készült termékek (pl. rizstészta), bulgur, köles, quinoa, kuszkusz

tej, tejtermékek, növényi tejek: pasztőrözött tej, friss, nem érlelt sajtok (mozzarella, ricotta, mascarpone, feta), trappista (általában nem okoz panaszt) friss túró, vaj, tejszín, tejföl savanyított tejtermékek (kis mennyiségben) rizs-, zab-, mandula-, kókusztej

tojás: tojássárgája

hús, húskészítmények: csak friss, fagyasztott vagy vákuumcsomagolt húsfélék

halak: csak frissen fogott vagy fagyasztott hal

olajos magvak: kis mennyiségben

zsiradékok: változatos felhasználás mellett: olívaolaj, repceolaj, kókuszzsír, tökmagolaj, margarin

zöldségek: friss, ép zöldségek (a problémát okozókon kívül): salátafélék, sárgarépa, cékla, petrezselyemgyökér, paszternák, burgonya, karalábé, zeller, kígyóuborka, cukkini, főzőtök, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, spárga, retekfélék, zöldpaprika, articsóka stb.

gyümölcsök: friss, ép gyümölcsök (a problémát okozókon kívül): alma, körte, kajszibarack, őszibarack, cseresznye, meggy, ribizli, szeder, áfonya, szőlő, sárgadinnye, görögdinnye (kis mennyiségben), gesztenye, kókusz, kókuszreszelék, kókuszliszt tartósítószer-mentes mazsola és egyéb aszalt gyümölcsök

italok: csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák (főként csalán-, zsálya-, borsmenta), gyümölcslevek (nem citrustartalmú!), zöldséglevek (kivéve paradicsomlé!)

egyéb: zöldfűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű, majoranna), cukor, méz, növényi szirupok (pl. juharszirup, rizsszirup), eritrit, stevia

Egyéb tudnivalók

Általánosságban elmondható, hogy minél inkább erjesztett (fermentált), érlelt vagy érett (nem friss) élelmiszer, annál magasabb a hisztamintartalma.

  • Mindig ép, friss, ütődéstől, barnulástól mentes élelmiszert válasszon!
  • Közeli lejáratú élelmiszert ne vásároljon!
  • A megvásárolt élelmiszert, ételt mihamarabb készítse és fogyassza el!
  • Ha nem dolgozza fel azonnal, megfelelő hőmérsékleten, letakarva tárolja és használja fel 2 napon belül!
  • Húsokat olajos pácban tárolja a hűtőben! (Az olaj elzárja a húst a levegőtől, nem indul meg a baktériumok elszaporodása és a hisztamin-felszabadulás.)
  • Közepes és/vagy alacsony hisztamin-tartalmú élelmiszereknél is figyeljen az alapos tisztításra, hőkezelésre. A hisztamin víz- és hőoldékony, tehát áztatással, megfelelő hőkezeléssel csökkenthető a mennyisége.
  • Az elkészült ételt mihamarabb fogyassza el, illetve ha nem fogy el egyszerre, érdemes kisebb mennyiséget főzni!
  • Vásárlások alkalmával a zöldségeket, gyümölcsöket és a húsokat vegye meg. Hazaszállításkor is figyeljen, hogy ne ütődjön az élelmiszer!