Még sosem próbálkoztál muffinsütéssel? Épp itt az ideje.
Igaz-e hogy elronthatatlan? Talán az nem, … viszont a következő aranyszabályokra érdemes lesz odafigyelned és akkor biztos a siker!
Muffin igazságok
- A szilikon muffinformában soha nem lesz olyan jó, mint a fémben.
- Nem szabad a papírt megspórolni.
- Nem szabad a sok olajat vagy vajat kihagyni belőle, különben nem lesz jó a tésztája. A cukron spórolhatunk, a zsiradékon nem.
- Nem szabad a tésztát túlkeverni, ha már nincsenek benne száraz lisztcsomók, akkor jó is.
- Csak a legjobb minőségű lisztből lesz igazán könnyű.
- Ahol gyerekek vannak, ott nem lehet se túl édes, se túl krémes, se túldíszített egy muffin és a férfiaknak sosem lesz a kedvence, történjen bármi.
Muffinsütés lépései
- Melegítsd elő a sütőt! A muffint viszonylag rövid ideig kell sütni, ezért fontos, hogy a sütés első percétől a megfelelő hőfokon tudjon sülni.
- Először keverd össze a száraz hozzávalókat. Ide tartozik a liszt, sütőpor, szódabikarbóna, cukor, kakaó, csonthéjasok és a gyümölcsök. Pl. ha a gyümölcsöket előbb a lisztes keverékhez adod és csak eztán a folyékonyhoz, akkor nem süllyed le a süti aljára.
- A folyékony összetevőket (tojás, tej, tejtermékek, olaj, méz, margarin…) is keverd össze. Ha a vajat kicsit meglangyosítod a mikróban, akkor könnyebb lesz dolgozni vele. Keverheted őket kézzel, vagy kézi robotgéppel, fontos, hogy nem kell tökéletesen simára keverni.
- A következő lépés a száraz és a folyékony alapanyagok összeöntése. Itt is csak egyet, kettőt keverünk és már kész is.
Íme a recept:
- Előkészületi idő: 15 perc
- Sütés-Főzés: 15 perc
- Kész: 30 perc alatt
Hozzávalók 4 főre
- 30 g zabpehely
- 50 g zabliszt
- 2 evőkanál natúr joghurt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
- 1 tojás
- 1 alma
- 1 marék mazsola
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180°-ra. Válasszuk ketté a tojást. A sárgájához adjuk hozzá a reszelt almát, amelynek préseljük ki a levét (ez is maradjon az edényünkben). Keverjük bele a többi hozzávalót is. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és óvatosan forgassuk bele a masszába. A muffin sütőformákat béleljük ki muffin papírral ennek hiányában kenjük ki egy kis kókuszzsírral.
- Ez a muffin nem fog nagyon feljönni (a zabliszt nehezebb), ezért tölthetjük majdnem teljesen tele a formákat. Az előmelegített sütőben sütjük kb. 15 percet és már ehetjük is! Joghurttal tálaljuk és díszíthetjük cukormentes lekvárral.
Inkább palacsintát készítenél? Almás fahéjas palacsinta zablisztből recept