BEJELENTKEZÉS

REGISZTRÁCIÓ ELFELEJTETT JELSZÓ?

ELFELEJTETTE AZ ADATAIT?

AAH, VÁRJ, MÁR EMLÉKSZEM!

REGISZTRÁCIÓ

MÁR VAN FIÓKJA? JELENTKEZZEN BE ITT

RECEPTVADÁSZ

  • BEJELENTKEZÉS
  • Nincs termék a kosárban.
  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • SHOP
  • Blog
0
január 11, / Közzétéve Kenyérsütés

Kovászos kenyér készítése otthon egyszerűen | legjobb recept

Kovászos kenyér készítése otthon egyszerűen

A legjobb, eredeti kovászos kenyér receptje! Miért jó a kovászos kenyér? Mire figyelj a kovász etetésénél és a kenyérsütésnél?

Aki csak kacérkodott a gondolattal, hogy otthon, maga készítené el a mindennapi friss kenyerét, vágjon bele! A megfelelően tenyésztett házi kovászból készült kenyér sokkal kevésbé fogja megterhelni a szervezetüket, mint a bolti fehér kenyér. A búzaliszt glutént tartalmaz, de a kovászolás – főként a hosszú kovász (legalább 48 óra) – megoldja a gluténérzékenyek problémáját, előemésztődik a gabona, a glutén és a keményítő tartalma könnyebben hasznosíthatóvá válik a szervezetünk számára.

Kovásszal jobb, mint élesztővel

A kovásszal élesztett kenyér receptje, még ha első pillantásra nem is tűnik egyszerűnek, rendkívül jó minőségű pékárut eredményez. Aki veszi a fáradtságot és nekiáll, olyan minőséget tud bevinni az életébe, mely szó szerint megfizethetetlen. Első lépcső az egészségesebb táplálkozás felé vezető úton.

Elkészítetted már az úgynevezett vad- vagy anyakovászt? Ha nem, először azt tenyészd ki, a receptjét itt megtalálod: Kovász készítése | A RECEPT

A kovász etetéséhez, frissítéséhez itt találsz útmutatót: Kovász frissítése, etetése

Amennyiben megvan már az aktív kovász, nekiállhatunk a kovászos kenyér elkészítésének!

Hozzávalók

  • 150 g kovász
  • 500 g liszt (BL80)
  • 320 ml langyos víz
  • 10 g só

Mértékegységek: 1 dekagramm (dkg) = 10 gramm (g)

  1. 1 evőkanál kovászt tegyünk egy tálba 75g liszttel és 75g vízzel, majd gyúrjuk össze. Hagyjuk érni konyharuhával letakarva 12 órán keresztül, szobahőmérsékleten.
  2. 500g lisztet és 320ml vizet keverjünk össze, majd hagyjuk állni 2 órán keresztül. A liszt és víz elkeverés, azaz összegyúrás után – meglehetősen ragacsos tésztalabdát kapunk. Ettől a folyamattól lesz finom, rugalmas a kenyérbél, úgy nevezzük, hogy autolizálás, pihentetés vagy önbomlasztás.
  3. Ezt követően adjuk hozzá a kovászt, majd dagasszuk 4 percen keresztül. Majd adjuk hozzá a sót is és dagasszuk további 2 percig.
  4. A tésztánkat olajjal kikent tálban pihentessük 3 órán át. Ha tehetjük, ez idő alatt 30 percenként hajtogassuk át úgy, hogy a széleit behajtogatjuk a tészta hasa alá, hogy feszes felszínű “gombócot” kapjunk. Egyre feszesebb, lágyabb textúrájú lesz.
  5. Formázzuk meg a kívánt kovászos kenyerünket és kelesszük kilisztezett kelesztőtálban 1-2 órán át, míg a kenyér 1,5-2-szeresére kel. (Hosszú kovász / 48-72 óra / esetén tegyük letakarva a hűtőbe – nehogy kiszáradjon – röpke 2,5-3 napra).
  6. Amikor elérkezett a sütés ideje, helyezzük a kenyeret sütőpapírral bélelt tepsibe, vagdossuk be a tetejét.
  7. Előmelegített, párásított sütőben, 250°-on, légkeveréssel süssük 25 percig, majd vegyük lejjebb a hőfokot 230°-ra és süssük további 20 percig. A kész kenyeret hagyjuk rácson kihűlni, mielőtt felvágnánk.

képek: Getty Images

Like this:

Like Loading...
  • Tweet
Kulcsszavak: Kenyér, kenyérsütés, kovász

Érdekes lehet még

Ropogós héjú kenyér házilag – kenyér alaprecept
Kovászos készítése kenyérsütés
Kovász készítése: a legjobb recept, amit kár lenne nem megosztani
Kenyérlángos kovászos langalló
Kovászos langalló – gluténmentes kenyérlángos

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Konyhakerti petrezselyem sokrétű felhasználása

    Petrezselyem sokrétű felhasználása, gyógyhatásai és fajtái

    A petrezselyem ásványokban vitaminokban és vasb...
  • Kakukkfű

    Kakukkfű, mint orvosi növény: természetes antibiotikum

    A kakukkfű zamatos fűszer, ínyencek számára ped...
  • Mandulatej

    Mandulatej készítése

    Noha imádom a bolti tej kényelmét, néha szórako...

RECEPTVADÁSZ

  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Kívánságlista

Biztonságos fizetés

kártyák mastercard maestro visa bankkártyás fizetés
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Süti tájékoztató
  • Szállítási információk

iratkozzon fel a hírlevelünkre

© 2021 Receptvadász webáruház by isensce. Minden jog fenntartva.

TOP
%d bloggers like this: