Amikor nem tudom mit egyek, de gyorsan bekapnék valami könnyűt, gyakran a spenótot választom. Evidensnek tűnhet sokaknak a spenót (paraj) elkészítése, de mivel olyan receptek vannak fent a neten amitől a hajamat tépném – de legalábbis biztosan megutálnám ezt a fantasztikus ételt ha úgy készíteném – ezért gondoltam mégis megosztom az én verziómat, ami nagyon finom!
Ma már tudjuk, hogy nem tartalmaz annyi vasat a spenót, mint amennyit a derék Popeye, a tengerész hitt felőle, de gazdag ásványi anyagokban (foszfor, kálium, kalcium és magnézium), továbbá B₁-, B₂-, C-vitaminokban és az A-vitamin provitaminjában. Világszerte kedvelt zöldség, böjt idején különösen ajánlott, mert segíti a szervezet méregtelenítési folyamatát. Energiaértéke mindössze 15 kcal/100 g, így a fogyókúrázók nagy szövetségese (vese- és májbántalmakban szenvedők kerüljék).

Spenót (mirelit, fagyasztott parajból)
Alapanyagok
- 450 g fagyasztott spenót
- kevés liszt
- kevés olaj
- só
- bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tej vagy tejszín gazdagabb ízhez
Elkészítés
- A gyorsfagyasztott spenótot felengedjük egy lábasban.
- Közben egy kis világos rántást készítünk: az olajban megpirítjuk a lisztet, majd 1 perc után félretesszük hűlni.
- A kiengedett spenótról leöntjük a levet, majd lassú tűzön főzni kezdjük, gyakori kevergetés mellett.
- Ízesítjük sóval, borssal és a belenyomott fokhagymával, majd hagyjuk tovább főni.
- Kb. 10 perc után hozzáöntjük az 1,5 dl tejet (vagy tejszínt) és újra felforraljuk. Kóstoljuk meg, és állítsuk be a fűszerezést.
- Pár perc múlva hozzákeverjük a korábban elkészített rántást. Kevergetve főzzük még néhány percig, amíg eléri a főzelékes állagot.
- Ha túl sűrű, adjunk hozzá még tejet; ha túl híg, tehetünk bele kevés zsemlemorzsát vagy további rántást.
- Tálalhatjuk tükörtojással, sült virslivel, rántott párizsival vagy bundás kenyérrel.
Krémes spenót mirelit parajból – Gyors, egészséges és ízletes főzelék

A fagyasztott paraj nem csak gyors és praktikus — jó esetben pillanatok alatt készíthetsz belőle olyan köretet vagy főételt, ami tápláló, finom és egészséges. Ez a spenótfőzelék recept modern, mégis hagyományos — ideális hétköznapokra, glutén- vagy laktózmentes étrendre, vagy csak egy egyszerű, finom vacsorára.
Hozzávalók (2 adagra) — alternatívák
Vaj vagy olaj 2 evőkanál HELYETT Kókuszolaj / olívaolaj (vegán verzióhoz)
Liszt 2 evőkanál HELYETT Rizsliszt / kukoricaliszt (gluténmentes verzióhoz)
Tej 4–5 dl HELYETT Zabtej / rizstej / mandulatej (laktóz-/vegán verzió)
Variációk & alternatív verziók
Vegán / Laktózmentes
→ Vaj helyett olívaolaj, tej helyett zabtej/rizstej, válthatod rizslisztre → kész, laktóz- és gluténmentes spenótfőzelék.
Fokhagymás-tejszínes deluxe
→ Dinsztelj fokhagymát vajon/olajon, főzőtejszín hozzá, citromhéj + friss bors — elegánsabb, ünnepibb ízvilág.
Gyorsított verzió (gyors ebédre)
→ Használj előkészített (vízben kiengedett) mirelit paraj-csomagot (ha van), rövidebb főzéssel kész: mindössze 10–12 perc alatt készen van.
Köret + variálás
A klasszikus tükörtojás mellett:
-
pirított teljes kiőrlésű kenyérrel
-
főtt vagy sült burgonyával
-
grillezett csirkemellel vagy tofuval (vegán)
Ajánlott konyhai eszközök a ReceptVadász webshopból
Növényi tej, magtej készítő szűrő zsák – Mosható univerzális nylon szűrő




