Július a forróság és a szabadságok ideje: asztalainkra minden nap friss zöldség és gyümölcs kerülhet a kertből, vagy a piacról. Potyognak a szilvák és a barackok a fáról, mindennek friss, üde és édes íze van. Mennyei július! Nézzük hát milyen szezonális vitaminforrásokból érdemes feltankolnunk ebben a hónapban!
Gyümölcsök tekintetében végre itt a sárgadinnye, szilva, málna és görögdinnye ideje, de fogyaszthatunk még mindig sárgabarackot, cseresznyét és epret is.
Nyáron a hagyományos kínai orvoslással összhangban koncentrálj a könnyű és hűsítő zöldségekre, gyümölcsökre és fűszerekre. Gyümölcsök közül például ilyen az alma, az áfonya és zöldségek közül a paprika, a paradicsom, az uborka, a patisszon és a kukorica, valamint fűszerek közül a borsmenta és koriander.
Tisztít, méregtelenít és nagyon finom
A lédús, jéghidegre hűtött görögdinnye a legjobb frissítő a kánikulában, nagyon magas a víztartalma, mindazonáltal vizelethajtó is: segíti kiüríteni a szervezetből a káros anyagokat, miközben tele van rosttal és hasznos anyagokkal. A görögdinnye fogyasztása huzamosabb időn át is ajánlott tested egészsége érdekében, ugyanis alaposan elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha eddig kiköpködted, innentől fogva rágd szét! A dinnyemag ugyanis csaknem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, bővelkedik vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban. A benne lévő telítetlen zsírsavak védik az érrendszert, megelőzve ezáltal a keringési rendellenességek kialakulását. Ha nem rágod el, egyszerűen csak áthalad az emésztőrendszeren.
A lédús zöldségek július hónap slágerei
Uborka, cukkini, paradicsom… telis-tele vitaminnal és minimális kalóriával. Bőven bevásárolhatunk belőlük, méregtelenítsük és hidratáljuk szervezetünket a hőségben.
A sütőben sült padlizsán pesto krémmel tipikus ízletes júliusi előétel. A bazsalikom ilyenkor felvirágzik, érdemes lecsipkedni a leveiket, pesto krémet készíteni belőle a következő hónapokra.
Fantasztikus ilyenkor a konyhában tüsténkedni, hiszen a paradicsomnak, a bazsalikomnak, a friss kapornak és még sorolhatnám olyan intenzív íze van, hogy elég néhány hozzávaló felhasználása egy őrületes fogáshoz. És ha már a kapornál tartunk, ne felejtsük el egy kis kovászos uborkát is elrakni!