RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Olasz mandulás és szárított fügés torta: Zelten Trentino recept
2
január 09, / Közzétéve Desszert, édesség, Karácsony, Recept

Olasz mandulás és szárított fügés torta: Zelten Trentino recept

A Zelten Trentino hagyományos gyümölcskenyér, ami széles körben elterjedt az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige régióban, ezért völgyről-völgyre, családról-családra változnak a különböző összetevői. Akár mi is alakíthatjuk: ha nincs otthon szárított füge, csináljuk például vörösáfonyával! Az Adige folyó völgyében sok formája van: ovális, kerek, szív vagy téglalap alakú. A hagyomány szerint az egész család közösen készítette ezt a karácsonyi finomságot.

A neve a német eredetű “selten” (néha, nagyritkán) szóból ered: ezzel hangsúlyozták, kivétel jellegét, hiszen a karácsonyi előkészületek közben sütötték ezt a finom édességet az asszonyok.

Rendkívül ízletes, lágy és illatos sütemény egy könnyedebb, vaj nélküli változatban. Nagyon egyszerű az elkészítése! Íme egy könnyű, vaj nélküli Zelten Trentino recept:

Hozzávalók (24-26 cm-es torta) 8 fő részére

  • 350 g liszt
  • 10 g élesztő
  • 110 g barnacukor
  • 2 tojás
  • 100 g mandula
  • 100 g füge
  • 60 g mazsola
  • 240 g tej
  • 1 dl olaj
  • 100 g kandírozott gyümölcs

Elkészítés

  1. Először felfuttatjuk az élesztőt egy kis langyos tejben mézzel vagy barnacukorral, majd félretesszük egy pár percre. Egy tálban jól felverjük a cukrot a tojással, amíg habos nem lesz és a barna cukor jól el nem olvad: ez ragasztja majd össze a többi hozzávalót. Ekkor hozzáöntjük az olajat és tovább keverjük.
  2. A lisztet apránként szórjuk hozzá, felváltva a tejjel, hogy ne csomósodjon össze a tészta, majd mehet bele a felfuttatott élesztő is. Alaposan összekeverjük a masszát, hogy jó homogén állagú legyen. Hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsöket, a mandulát, fügét, vagy éppen ami van otthon és beledolgozzuk ezeket is a tésztába, de hagyjunk pár szemet a tetejére is!
  3. A tortaformát kicsit megolajozzuk, kilisztezzük majd beleöntjük a tésztát, kidekoráljuk a tetejét és előmelegített sütőben 175 fokon 1 órát sütjük, míg szép barna nem lesz.

Hagyjuk kihűlni a felvágás előtt.

Ha szeretnénk, megszórhatjuk porcukorral a tetejét tálaláskor!

Kulcsszavak: desszert, édesség, füge, sütemény, torta, Zelten Trentino

Ez is érdekes lehet

csontleves
Csontleves recept
Sütés-Főzés alapfogalmai: mi micsoda és hogyan készül?
Sütés-Főzés alapfogalmai: mi micsoda és hogyan készül?
rétes recept
Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP