RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
8
január 08, / Közzétéve Recept

Lecsó eltevése télire tartósítószer nélkül & szabályok, amiket érdemes betartani

Lecsó eltevése télire tartósítószer nélkül & szabályok, amiket érdemes betartani

A nyáron lecsóra fordított idő egész biztosan meg fog térülni télen, amikor egy-egy napon nem kell majd főznünk, elég, ha kinyitunk egy üveg házi lecsót és bearanyozhatjuk az esténket.

Mire figyeljünk oda?

  • Fontos, hogy sok paradicsom legyen, mert így jó sok lé lesz hozzá, és amikor télen még tovább főzzük felhasználás előtt, nem fővi el a levét.
  • Szalonnát, kolbászt, egyéb húsfélét nem sütünk bele, mert megavasodik.
  • Ne főzzük túl: úgy jó, ha a paprika roppanós marad!

Előkészületi idő: 15 percFőzés: max. 30 percKész: 45 perc alatt

Hozzávalók

  • 2-2,5 kg paradicsom
  • 4 kg feszes héjú paprika (minden kiló paradicsomhoz 2 kiló paprika)
  • 6 nagyobb fej vöröshagyma
  • olaj
  • só
  • aki szereti, néhány erős paprikát is tehet bele

Elkészítés

  1. Kezdjük azzal, hogy először mindent összevágunk. A paradicsomot 2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, lehúzzuk a héját, négybe vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, aztán vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk és apróra felkockázzuk. A lecsó elrakásához egy nagyobb edényben felforrósított olajon dinszteljük meg a vöröshagymát üvegesre.
  2. Az egyforma darabokra felszeletelt paprikát rádobjuk a hagymára, sózzuk, borsozzuk, egy kevés pirospaprikát is tehetünk bele, hogy szép színe legyen majd időnként megkevergetve, nehogy leégjen, lassú tűzön főzzük legalább 10 percig. Amikor a paprika kellően összeesett öntsük hozzá a paradicsomot is. Miután bőséges levet engedett, kóstoljuk meg, ha szükséges, még sózzuk.
  3. Addig rotyogtatjuk, míg a paprikaszeletek üvegessé nem válnak. Vigyázat, ne főzzük szét! Úgy jó, ha roppanós marad. Ha kész, a lecsót tűzforrón töltsük üvegekbe, öntsünk egy ujjnyi olajat a tetejére, hogy elzárjuk a levegő útját a lecsóhoz (celofán+kupak), majd tegyük száraz dunsztba és hagyjuk három-négy nap alatt lassan melegen kihűlni az üvegeket. Semmilyen tartósítószer vagy egyéb nem kell hozzá, a paradicsomlé tartósít.

Később felhasználhatjuk bármilyen lecsóhoz vagy más ételek ízesítésére. Mikor elővesszük a lecsót pár hónap múlva, az olajat öntsük le a tetejéről.

A lecsót ehetjük tojással, rizzsel, tarhonyával, köríthetjük akár főtt kölessel vagy quinoával is, kolbásszal, virslivel…stb

  • Tweet
Kulcsszavak: lecsó, legnépszerűbb

Érdekes lehet még

Bulgur tökéletes elkészítése | Receptek burgurral
Bulgur tökéletes elkészítése | Receptek burgurral
gyros pita
Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros
Meggyes pite egyszerűen, omlós piskótatésztával
Meggyes pite egyszerűen, omlós piskótatésztával

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP