Lecsó eltevése télire

A nyáron lecsóra fordított idő egész biztosan meg fog térülni télen, amikor egy-egy napon nem kell majd főznünk, elég, ha kinyitunk egy üveg házi lecsót és bearanyozhatjuk az esténket.

Mire figyeljünk oda?

  • Fontos, hogy sok paradicsom legyen, mert így jó sok lé lesz hozzá, és amikor télen még tovább főzzük felhasználás előtt, nem fővi el a levét. 
  • Szalonnát, kolbászt, egyéb húsfélét nem sütünk bele, mert megavasodik.
  • Ne főzzük túl: úgy jó, ha a paprika roppanós marad!

 

Előkészületi idő: 15 perc
Főzés: max. 30 perc
Kész: 45 perc alatt
 

Hozzávalók

  • 2-2,5 kg paradicsom
  • 4 kg feszes héjú paprika (minden kiló paradicsomhoz 2 kiló paprika)
  • 6 nagyobb fej vöröshagyma
  • olaj
  • aki szereti, néhány erős paprikát is tehet bele

Elkészítés

1Kezdjük azzal, hogy először mindent összevágunk. A paradicsomot 2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, lehúzzuk a héját, négybe vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, aztán vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk és apróra felkockázzuk. A lecsó elrakásához egy nagyobb edényben felforrósított olajon dinszteljük meg a vöröshagymát üvegesre. 

2Az egyforma darabokra felszeletelt paprikát rádobjuk a hagymára, sózzuk, borsozzuk, egy kevés pirospaprikát is tehetünk bele, hogy szép színe legyen majd időnként megkevergetve, nehogy leégjen, lassú tűzön főzzük legalább 10 percig. Amikor a paprika kellően összeesett öntsük hozzá a paradicsomot is. Miután bőséges levet engedett, kóstoljuk meg, ha szükséges, még sózzuk.

3Addig rotyogtatjuk, míg a paprikaszeletek üvegessé nem válnak. Vigyázat, ne főzzük szét! Úgy jó, ha roppanós marad. Ha kész, a lecsót tűzforrón töltsük üvegekbe, öntsünk egy ujjnyi olajat a tetejére, hogy elzárjuk a levegő útját a lecsóhoz (celofán+kupak), majd tegyük száraz dunsztba és hagyjuk három-négy nap alatt lassan melegen kihűlni az üvegeket. Semmilyen tartósítószer vagy egyéb nem kell hozzá, a paradicsomlé tartósít.

Később felhasználhatjuk bármilyen lecsóhoz vagy más ételek ízesítésére. Mikor elővesszük a lecsót pár hónap múlva, az olajat öntsük le a tetejéről.

A lecsót ehetjük tojással, rizzsel, tarhonyával, köríthetjük akár főtt kölessel vagy quinoával is, kolbásszal, virslivel…stb