Miért jó a quinoa (ejtsd: kvinoa) és hogyan használjuk?
Csak néhány a quinoa superfood számtalan jótékony tulajdonsága közül:
- Gluténmentes, könnyen emészthető
- Rostban gazdag, komplex szénhidrát forrás
- Magas a fehérjetartalma (14%)
- B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas tartalma magas
- Gyulladásgátló hatása van
- Alacsony kalóriatartalmú és lúgosít is
Mihez főzzünk quinoát?
A quinoa semleges ízű, de édesen és sósan is finom. Tökéletes salátákba keverve, pörköltek, húsok mellé, hal ételekhez. Készíthetünk belőle quinoa kását is, dúsítva magvakkal vagy gyümölccsel.
Ezek a legegészségesebb köretek: Vad rizs / Köles / Hajdina / Quinoa / Amaránt
A quinoa tökéletes elkészítése
Alaposan át kell mosni, mert egyfajta kesernyés anyag található a külsején, amivel a bogarakat távol tartja magától.
Miután lemostuk, egy főzőedényben/serpenyőben lepiríthatod, mint a tarhonyát, egy kis zsiradékon. Vagy pirítás nélkül dupla mennyiségű sós vízben feltesszük főzni (egy bögre quinoa, két bögre víz), körülbelül 20 percig.
5 perc után kevergessük meg, nézzük meg mennyi vizet vett fel. Ha nagyon felszívta, tegyünk még rá: a quinoa a háromszorosára dagad. Körülbelül 15 perc után, amikor elfőtt a víz, lefedve 5-10 percig hagyjuk a saját gőzében.
A quinoa semleges íze nagyon jól illik az édes és sós ételekhez egyaránt.
Kiválóan fűszerezhető, rostban gazdag alapanyag, legyen szó aszalt gyümölcsös reggelikről, kásákról, wokban és csőben sült főételekről, vagy desszertek, muffinok alkotásáról. A quinoa felhasználásával húsmentes fasírtokat, töltelékeket, salátákat készíthetünk, valamint rizs- és köles köreteinket is teljes mértékben helyettesíthetjük.
Nagyon izgalmas ízvilágú és laktató fogásokat készíthetünk zöldségekkel (főleg répával, céklával, spenóttal), gyümölcsökkel (pl. almával, avokádóval) és fűszerekkel párosítva.
Zöldséges quinoa
- Leveskocka 1 db
- Víz 4 dl
- Quinoa 200 g
- Cukkini, paprika, paradicsom, póréhagyma ami van a kertben! Lehet brokkolit, sőt gombát is belerakni!
Elkészítjük az alaplevet (ha nincs otthon, csak morzsoljuk a leveskockát a vízbe és forraljuk fel). Ha forró az alaplé, belerakjuk a megmosott quinoát megfőzzük körülbelül 20 perc alatt. Lefedve félrerakjuk, míg elkészítjük a zöldségeket.
A felkockázott zöldségeket egy kis forró olívaolajon megpirítjuk pár perc alatt, majd a quinoához keverjük. Ha brokkolival készítjük, akkor azt előtte pároljuk meg.
Elkészült a szuperegészséges, vitamindús, laktató zöldséges quinoa!
Quinoa saláta (Tabbouleh)
Elkészítjük a quinoát a fent leírt módon. Megmossuk, megpucoljuk, felaprítjuk a zöldségeket: hagymát karikára, uborkát kockákra, paradicsomot negyedelve, petrezselymet apróra (jó sok petrezselymet). Ezeket beleöntjük egy nagy salátástálba. Öntünk rá olívaolajat és ráfacsarunk 2 citrom levét is, majd sózzuk, borsozzuk.
Az elkészült quinoát hagyjuk hűlni, és amikor már nem forró hozzáadjuk a zöldségekhez, jól egybekeverjük. Megkóstoljuk, ha száraz, tegyünk még rá olívaolajat! Pár órát állni hagyjuk tálalás előtt és így lesz tökéletes ez a quinoasaláta.
Mediterrán quinoa kása
- 50 g quinoa
- 2.5 dl növényi tej
- 1/4 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/4 kávéskanál himalaya só
- vanilia kivonat
- 1 evőkanál méz
- fél marék bogyós gyümölcs: szamóca, áfonya, málna, eper
Egy lábasban szárazon keverjük össze a quinoát, és a fahéjat, majd közepes lángon, kevergetve, kicsit melegítsük át, ügyelve arra, hogy nehogy megégjen. Ezután adjuk hozzá a növényi tejet, a himalaya sót, és jól keverjük el. Takarékon, lefedve, lassú tűzön főzzük 10-12 percig. Ha elkészült, keverjük hozzá a vanilia kivonatot és egy kis mézet. Öntsük ki egy tálkába és a tetejét díszítsük gyümölcsökkel. Laktató, egészséges és finom, jó étvágyat hozzá!
Olvass tovább: Quinoa – hosszabb élet és egészség! Új receptek quinoával