Újházi tyúkhúsleves

Újházi Ede (1841-1915) és az ő híres levese: az Újházi tyúkhúsleves. A madarakból főzött levesek készítése könnyű. Zilahy Ágnes 19. század végi ?Tyúk leves? receptje sem bonyolult, így szól:

?Ha a tyúk fiatal, akkor együtt kell forró vízbe főni tenni mindenféle zöldséggel: répa, zeller, kalarábé, petrezselyem-gyökér, vereshagyma és néhány szem fekete borssal, sóval. Egy jó nagy kövér tyúkhoz vegyünk 4 liter vizet; ha a hús gyenge, töltögetni nem kell, csak csendesen, de folyton forralni; ha öreg a tyúk, akkor úgy járjunk el vele, mint a marhahússal; csak egy órai főzés után kell a zöldséget hozzáadni. Ha megpuhult a hús, le kell ezt is sűrű szitán szűrni és kevés sáfrányt, késhegynyi szerecsendió-virágot adjunk bele. Főzzünk e levesbe vékony tojással gyúrt laskát, vagy háznál készített ?csiga? tésztát.?

Ez a leves Újházi levesétől első látásra csak a (csiperke) gombával és a zöldborsóval különbözik, na de nézzük az Újházi tyúkhúsleves hagyományos receptjét:

Hozzávalók

  • Tyúk 1,5-2 kg
  • Sárgarépa 4 db
  • Petrezselyemgyökér (fehérrépa) 2 db
  • Zeller 5 dkg
  • Hagyma 1 nagy fej
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Paradicsom-paprika 1-1 db
  • Gomba 5 dkg
  • Só, egész bors
  • Cérnametélt 5 dkg

Jó tudni: a húsleves főzésének alapszabályai! 

Elkészítés

1

Fogunk egy nagy lábost és a megmosott, megtisztított tyúkot valamint az összes zöldséget és fűszert 2 liter vízben (vagy amennyi épp ellepi) feltesszük főni.

Újházi tyúkhúsleves

Addig főzzük az egészet, amíg a hús megpuhul. Fűszerezzük ízlés szerint.

2

A tűzhelyről levéve a levest, leszűrés előtt negyed órát hagyjuk állni, hogy teljesen leülepedjék. Ezután finomszálú szűrőn kanállal átszedve, óvatos mozdulatokkal szűrjük le.

A cérnametéltet külön, sós vízben megfőzzük.

3

A tésztát és a megfőtt zöldséget is a leszűrt levesbe visszatesszük és így helyezzük az ebédlő asztalára.

 

Érdekesség: A ?főleg növényi eredetű? vitaminok, fitotápanyagok, illetve antioxidánsok erősítik az immunrendszert, megszüntetik a gyulladásokat, segítenek legyőzni a fertőzéseket. Ezek a jótékony összetevők a csirkehúsleves alapanyagaiban is bőségesen megtalálhatóak.

Kanalazzuk be az egészet az egészségünk megőrzése érdekében. Jó étvágyat!

Újházi tyúkhúsleves

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..