RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 08, / Közzétéve Recept

Újházi tyúkhúsleves

Újházi tyúkhúsleves

Újházi Ede (1841-1915) és az ő híres levese: az Újházi tyúkhúsleves. A madarakból főzött levesek készítése könnyű. Zilahy Ágnes 19. század végi Tyúk leves receptje sem bonyolult, így szól:

Ha a tyúk fiatal, akkor együtt kell forró vízbe főni tenni mindenféle zöldséggel: répa, zeller, kalarábé, petrezselyem-gyökér, vereshagyma és néhány szem fekete borssal, sóval. Egy jó nagy kövér tyúkhoz vegyünk 4 liter vizet; ha a hús gyenge, töltögetni nem kell, csak csendesen, de folyton forralni; ha öreg a tyúk, akkor úgy járjunk el vele, mint a marhahússal; csak egy órai főzés után kell a zöldséget hozzáadni. Ha megpuhult a hús, le kell ezt is sűrű szitán szűrni és kevés sáfrányt, késhegynyi szerecsendió-virágot adjunk bele. Főzzünk e levesbe vékony tojással gyúrt laskát, vagy háznál készített csigatésztát.

Ez a leves Újházi levesétől első látásra csak a (csiperke) gombával és a zöldborsóval különbözik, na de nézzük az Újházi tyúkhúsleves hagyományos receptjét:

Hozzávalók

  • Tyúk 1,5-2 kg
  • Sárgarépa 4 db
  • Petrezselyemgyökér (fehérrépa) 2 db
  • Zeller 5 dkg
  • Hagyma 1 nagy fej
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Paradicsom-paprika 1-1 db
  • Gomba 5 dkg
  • Só, egész bors
  • Cérnametélt 5 dkg

Jó tudni: a húsleves főzésének alapszabályai! 

Elkészítés

  1. Fogunk egy nagy lábost és a megmosott, megtisztított tyúkot valamint az összes zöldséget és fűszert 2 liter vízben (vagy amennyi épp ellepi) feltesszük főni. Addig főzzük az egészet, amíg a hús megpuhul. Fűszerezzük ízlés szerint.
  2. A tűzhelyről levéve a levest, leszűrés előtt negyed órát hagyjuk állni, hogy teljesen leülepedjék. Ezután finomszálú szűrőn kanállal átszedve, óvatos mozdulatokkal szűrjük le. A cérnametéltet külön, sós vízben megfőzzük.
  3. A tésztát és a megfőtt zöldséget is a leszűrt levesbe visszatesszük és így helyezzük az ebédlő asztalára.

Érdekesség: A főleg növényi eredetű vitaminok, fitotápanyagok, illetve antioxidánsok erősítik az immunrendszert, megszüntetik a gyulladásokat, segítenek legyőzni a fertőzéseket. Ezek a jótékony összetevők a csirkehúsleves alapanyagaiban is bőségesen megtalálhatóak.

Kanalazzuk be az egészet az egészségünk megőrzése érdekében. Jó étvágyat!

  • Tweet
Kulcsszavak: húsleves, leves, tyúkhúsleves, Újházi

Érdekes lehet még

Legjobb balatoni lángostészta lopott receptje
Legjobb balatoni lángostészta lopott receptje
Vajjal hajtogatott élesztős tészta készítése
Bögrés tejberizs recept: egyszerű és finom
Bögrés tejberizs recept: egyszerű és finom

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP