Aki mostanában a blogon jár, láthatja, hogy sok dióval készülő receptet töltöttem fel. Diós csiga, diós guba, zserbó, diós bejgli, pozsonyi kifli, diótej készítése … Arra gondoltam, ha már itt az ősz, lepotyogtak a diók a fáról, összeszedtük, elkezdtük megpucolni… azon gondolkozunk mit készítsünk belőle, hogy változatos legyen, ne únja meg a család.
Íme egy újabb diós recept: a máglyarakás.
Szeretem, mert ilyenkor van a kamrában alma is, dió is és a tojás fehérjéje – sárgája is felhasználható. Lehet variálni is, bor helyett amarettóval.. lássunk hozzá!
Máglyarakás hozzávalói:
- 5 db zsemle (vagy kalács, kifli)
- 4 dl tej
- 25 dkg cukor (lehet méz is)
- 1 dl fehérbor
- 3 db tojás
- 25 dkg alma
- 7 dkg vaj (vagy zsír a régi receptkönyvben)
- 5 dkg baracklekvár
- 1 g fahéj
- 2 dkg mazsola
- 2 dkg dió
- 2 dkg zsemlemorzsa
Máglyarakás elkészítése
A szikkadt, előző napos zsemléket vastagabb szeletekre vágjuk. Forralt hideg tejbe keverünk 3 db tojás sárgáját, 10 dkg cukrot, mazsolát, zsírt vagy vajat és ebbe beleáztatjuk a zsemleszeleteket. Egy mély tepsit vagy formát zsírral vastagon kikenünk, morzsával meghintjük, és belehelyezzük az áztatott zsemleszeletek felét.
Az almát megtisztítva, 10 dkg fahéjjas cukorral megpároljuk, majd a tepsiben elhelyezett zsemlére tesszük, darált dióval meghitjük, ennek a tetejére rakjuk a megmaradt zsemleszeleteket. Borral meglocsoljuk. Gyenge sütőben, 180 fokon, 25-30 percig sütjük.
A 3 tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, 5 dkg baracklekvárt keverünk hozzá, majd ezt a habmasszát a már kisült tészta tetejére helyezzük és néhány percig a sütőben szép barnára sütjük.
Tálalhatjuk a máglyarakást!