A bazsalikom a mediterrán konyha jellegzetes fűszere, itthon is igen elterjedt. Élénk friss zöld levelei paradicsomos ételekhez, tésztákhoz és salátákhoz igen jól illenek, aromás íze jól kiegészül a fokhagyma ízével. Jól passzol továbbá tökfélékhez, babhoz, gombához.
A bazsalikom az abszolút klasszikus, amelynek egyetlen háztartásból sem szabadna hiányoznia. Bazsalikomot egész éven keresztül tarthat virágcserépben a konyha ablakpárkányán, vagy nyár folyamán a kertben.
Miért fogyasszunk sok bazsalikomot?
Azonban a bazsalikom nem csak mint aromás fűszernövény állja meg a helyét a konyhában, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyet közül a gyulladáscsökkentő omega-3 tartalma az egyik leglényegesebb. Kiemelkedő még a B-, valamint a C-vitamin, illetve a cink, kálcium, kálium és vas tartalma. Ennek okán harcol a vérszegénységgel, a krónikus fáradság leküzdésével, a magas vérnyomással, energetizál és jótékony hatással van az egészséges csontozat megtartására is.
A bazsalikomot már a tradicionális kínai gyógyászatban is használták gyógynövényként fertőtlenítő és antibakteriális hatása miatt. Ezen kívül meggyorsítja a zsírok emésztését is, és csökkenti a puffadást.
Bazsalikom elemi energia szinten erős tüzet gyújt ezért csökken a víz és a szél a testben. Elégnek. Testi szinten a nyákosságot gyorsan szünteti, illóolaja féregüző, a paraziták ellen az egyik legjobb. Fertőtleníti a szagokat, így kevésbé büzös a széklet. A büzös széklet mindig a rothadás jele, halott ételeink bomló anyagai. Emésztést javít, görcsoldó, idegnyugtató.
Tisztító hatása miatt minden házban legalább egy bazsalikom növénynek kellene lennie. A bazsalikom megköti a pozitív ionokat gerjeszti a negatív ionokat és a napsugarak által ózont szabadít fel. A bazsalikom hatékony diaforetikus és lázcsillapító szer, a legtöbb megfázás, influenza, tüdőpanasz esetén. Eltávolítja a tüdőből és az orrjáratokból a Kapha (víz) fölösleget, fokozza a Pránát (éltető energiát) és az érzékek kifinomultságát. Kitűzi a magas Vatát a vastagbélből, javítja a felszívódást, továbbá erősíti az idegszövetet és fejleszti a memóriát. Italként mézzel fogyasztva a bazsalikom elősegíti az elme tisztaságát.
A levek friss nedve külsőleg alkalmazható a bőr gombás fertőzéseére.
Készíthető belőle emésztést segítő gyógynövénytea. Kimagaslóan a lelki világunkra ható zöld fűszer a bazsalikom. A bazsalikom feltárja a szívet és az elmét.
Javallatok:
- Megfázások
- Köhögés
- Fejfájás
- Izületi gyulladás
- Reuma
- Hasi felfúvódás
Bazsalikom fajtái
Bazsalikom felhasználása a konyhában
A saját fűszerkertjében termett bazsalikomot megszáríthatja, és elteheti télire. A bazsalikom nagyszerűen ízlik paradicsommal és mozzarella sajttal.
Az egyik legismertebb bazsalikom alapú recept, a pesto, ami alapvetően a tészták ízesítője. Ez a recept friss aromás bazsalikom, fokhagyma, parmezán, fenyőmag és extra szűz olívaolaj tökéletes kombinációja. A sós vízben kifőtt tésztát (spagetti, penne, trofiette, bavette, gnocchi) leszűrjük, majd egy tálban vagy serpenyőben összekeverjük a pestóval és már tálalhatjuk is.
Egy bazsalikomos paradicsomleves (Gazpacho) vagy egy tésztaszósz percek alatt elkészíthető. Amennyiben friss bazsalikomot használunk, azt főzéskor csak az utolsó percekben tegyük az ételhez. Szórhatjuk bármilyen paradicsomos tésztára, mozzarellás Caprese salátára, pizzára, bruschettára…
Vajhoz keverve ízesíthetünk vele grillezett húsokat, tésztákat, burgonyát vagy kenyeret.
Tippünk: a friss bazsalikomot csak a főzési idő legvégén adja az ételhez!
További receptek bazsalikommal
Olasz kenyérsaláta paradicsommal
Bazsalikomos gnocchi: Gnocchi al pesto genovese
Bazsalikom termesztése
A bazsalikom nagyon szereti a napfényt, ezért ne vonjuk meg tőle. Egynyári növény, 10 fok feletti hőmérsékleten, rendszeres öntözéssel gond nélkül termeszthető. A konyhai ablakpárkányon télen is igen jól érzi magát, friss relaxáló hatású illata belengi a szobát, üde levelei mediterrán hangulatot keltenek a konyhaasztal körül.A bazsalikom nagyon szereti a napfényt, ezért ne vonjuk meg tőle. Egynyári növény, 10 fok feletti hőmérsékleten, rendszeres öntözéssel gond nélkül termeszthető.
Magvetéssel palántát ajánlatos nevelni belőle tavasszal és ezeket a májusi fagyok elmúltával lehet kiültetni a szabadba, balkonládába. Vagy egyszerűen vásárolunk cserepes bazsalikomot pár száz forintért bármely bevásárlóközpontban. Mikor elvirágzott, a kis fekete magjait papírba csomagolva elrakhatjuk száraz helyen tárolva a következő idényre.
Ha a növény fejlődése közben néha visszacsípjük a csúcshajtást, akkor a bazsalikom bokosodik, talán még élete is meghosszabbodik kissé.
Lehet fagyasztva, szárítva, vagy olajban is tartósítani, elrakni belőle télire.
Érdekesség – Annak ellenére, hogy a mediterrán konyhában a legnépszerűbb, a bazsalikom valójában Indiából ered, jelentése: királyi.
Háttér: Gyógynövény jóga